Téma: Solid Bamboo G
Tak tedy:
Naposledy jsem postavil kompletní el. kytaru před čtvrt stoletím. Měla průchozí laminovaný krk mahagon-javor, palisandrový hmatník, obě křídla korpusu z mahagonu, dva HB- snímače a jako vzor jsem měl kytaru Westone. Všechno bylo tenkrát naspěch, takže jsem ji ani pořádně nevyzkoušel a snad na ni někdo v Praze ještě brnká. V dalších letech jsem se zaměřil na stavebnice kytar, opravy, seřizování a sledování všeho, co se stavbou kytar souvisí. Při mém plánování byla a zůstává vždy otázka: Jak vyrobit dokonalou kytaru v bytě – bez hluku, prachu, pilin a co možná nejlevněji.
Konečně jsem se do toho pustil, bude to masivní elektrická kytara z bambusového laminátu. Přesněji z bambusových krájecích prken a kuchyňského regálku. Je to věc vkusu, ale dovedu si klidně představit Les Paulu s bambusovým topem a vsadím se, že by nehrála hůř než klasická s javorovým topem. O kvalitě krku z bambusového laminátu vůbec nepochybuji, jinak by se asi bambusová verze Chapmanova Sticku neprodávala. A vůbec, třeba tím, že jde o ekologicky obnovitelný (sustainable) material bude i kytara z něho mít dlouhý sustain. (haha). Tedy žádné rezonanční dřevo, samá tráva, i včetně hmatníku.
Tvar korpusu, a detaily navrhnula moje žena, potom, co jsme se střetli v názoru, zda je originál Gibson SG vzhledově krásná nebo hrozná kytara. Uvidíme, až bude hotová.
Menzura bude 629 mm, hardware standartní chromované, snímače dva HB (RM-Pickups), mechaniky Gotoh nebo Schaller. Profil krku trochu tlustší, s klasickou jednoduchou výztuhou, u ořechu 43 mm široký. Hmatník z bambusu (horizontal laminat), radius 12“, pražce Jumbo, polohové značky buď mořená bambusová dýha nebo černý plastik, uvidíme, co se bude víc hodit.
Povrchovou úpravu jsem původně chtěl pouze vosk nebo olej, ale vzhledem k zákeřným bambusovým třískám v mých prstech to bude bezpodmínečně chtít (epoxidový transparentní) lak.
A tady je celkový obrys a proporce kytary:
Hlavní zdroj rezonančního mateialu:
Má někdo něco proti ?
ahj Honza
Naposledy upravil: Prako (12. 12. 2010 17:34)